Austràlia i Nova Zelanda en Autocaravana o camper

New Zealand (North Island)

Després d’uns quants anys voltant per Europa i Àfrica amb una furgoneta no podia deixar passar l’oportunitat de llogar-ne una a Nova Zelanda. Tant aquestes illes com Austràlia són uns llocs idonis per a recórrer amb aquest tipus de vehicles (furgoneta, camper, autocaravana…) i aquí en recullo algunes idees.

En primer lloc, és un tipus de vehicle que et permet portar la casa a sobre i visitar el país de forma bastant independent… sobretot a l’estiu; perquè a l’hivern (i més a Nova Zelanda) fa bastant fred!!

Són vehicles adaptats com a vivenda, tenen llit, taula, cuina, nevera, pica amb aigua, etc. Dependrà de la mida de furgoneta que agafem, tindrem més o menys espai. I que pràcticament es condueixen com un cotxe.

Tipus 1 (compacte)
compact juicy

Tipus 2 (sostre alt: BackPacker Nomad)

Nomad

Tipus 3 (gran volum)

Jo recomano les que tenen el sostre elevat, que permeten posar-se dret dins la furgoneta i això hi fa molt. A més a més dóna molt més espai habitable i ofereix més espais per a guardar trastos. Les més econòmiques, són més petites, de sostre baix… i si bé consumiran una mica menys i podrem entrar a tots els pàrquings, en el meu cas, per 2 dòlars més al dia, tenia la de sostre alt. Si som 4 persones o més, ja haurem de pensar en un autocaravana.

Un dels principals inconvenients d’aquests vehicles, és que tot queda petit… és a dir de seguida ho tens tot vist, i tot ple de trastos que has d’anar movent d’un costat a l’altre. Si s’agafa la de sostre alt, permet dormir a la part de sobre, i no haver de desmuntar la taula i la paradeta de baixa cada nit.

Després hi hauria el tipus següent, més grans, que fins i tot poden tenir lavabo. Una opció molt més còmode, però una mica més cara i una mica més complicada de maniobrar (tot i que res greu).
Les comoditats es poden complementar si estem en un càmping, tot i que no és necessari.
Jo vaig llogar la Backpacker Nomad (Toyota), que és la més barata amb sostre alt que vaig trobar; 25 NZD per dia, uns 15€ (a l’hivern són molt més barates que a l’estiu).

New Zealand (South Island)

Cuina
La majoria tenen cuina, amb una bombona de gas aïllada en un compartiment a part. Hi ha gent que no cuina segons què (fregits, carn…) dins la furgoneta, ja que tot farà olor a fum si no ventilem bé. Quan la llogues, ja incorpora tots els estris de cuina necessaris per a dues o tres persones, plats, coberts…

New Zealand (South Island)

Electricitat
Aquests vehicles porten unes bateries secundàries extres, independents de la del motor, que permeten mantenir la nevera engegada i utilitzar els llums interiors, amb el cotxe parat uns 2 o 3 dies. Les bateries es carreguen automàticament quan el vehicle circula. Però no podem endollar cap electrodomèstic, ni l’ordinador portàtil, ni el carregador de bateries de la càmera… per a fer-ho, caldrà estar en un càmping i endollar la furgoneta a una presa de corrent. La majoria de càmpings, costen uns 20 NZD incloent l’electricitat. La furgoneta que vaig llogar, tenia fins i tot torradora. I un petit ventilador d’aire calent, que també només funcionava quan el vehicle estava endollat a una presa de corrent externa. Per tant a l’hivern, si no hi ha un altre tipus de calefacció, serà recomanable dormir en càmpings o amb bons sacs de dormir.

Aigua
La majoria de vehicles, disposen d’un dipòsit d’aigua neta i un d’aigües grises (brutes). En el meu cas, no tenia aquest darrer (la Nomad Volksawgen si que el porta) i és un putada problema ja que ni que sigui rentar-te les dents, l’aigua de la pica s’evoca directament al terra del carrer, del pàrquing… En canvi, quan es disposa de dipòsit per aigües residuals, hi ha una aixeta i quan estem en un lloc adequat, la podem obrir i buidar. I no, aquest tipus de furgoneta NO té lavabo.

On dormir
Ambdós països són prou segurs com per dormir al carrer sense problemes, seguint la llei… del sentit comú. És a dir… evitar fer-ho en els llocs turístics (que quasi sempre hi està prohibit), en llocs de molt de trànsit com gasolineres o àrees de servei, i a primera línia de costa… ja que ens pot despertar la policia. Igualment, si dormim en un poble, evitar els llocs cèntrics… quan menys cridem l’atenció, més tranquils i desapercebuts passarem, i ni que estigui prohibit en aquell poble, rarament algú ens dirà res. Buscar un carrer tranquil, i aparcar-hi correctament… si veiem algun veí al seu jardí, no està de menys dir-li que se’ns ha fet de nit i que si no hi ha cap problema, dormirem allà i l’endemà ja marxarem. Igualment, és recomanable recollir i moure’s relativament dora, abans de que comenci l’activitat del dia a dia… Mentre no mostrem signes evidents d’acampada (taules i cadires a fora, un toldo, roba estesa, etc.) és difícil que algú es queixi, ni tant sols la policia digui res.

I pel què fa als lavabos, pràcticament tots els pobles d’Austràlia i Nova Zelanda tenen lavabos públics, que podem entrar gratuïtament les 24 hores del dia.

Un alternativa interessant als càmpings (on sovint també hi ha cuina, espais per a rentar la roba, etc.), són les piscines públiques. Pel preu d’una entrada, nedem una horeta i sortim nets i dutxats. I les biblioteques públiques (que molts pobles tenen) solen oferir internet gratuït i un lloc acollidor on passar l’estona.

New Zealand (North Island) New Zealand

En resum… no tindrem l’espai d’un apartament ni les comoditats d’un hotel, i a l’hivern o en èpoques de pluja, és més complicat i incòmode, però per altra banda podem estar esmorzant a la vora d’un llac, dinar en un mirador o primera línia de platja (mentre no hi pernoctem). Són vehicles fàcils de conduir però cal anar alerta amb el vent i vigilar l’alçada en els ponts/túnels/pàrquings. Hi ha moltíssimes empreses que lloguen campers a Austràlia i Nova Zelanda, i per la carretera ens n’anirem creuant constantment, per tant cal comparar i mirar una mica en detall com és cadascuna i quines opcions ofereix. Les més econòmiques (els models senzills de Wicked i Jucy), són vehicles més compactes, suficients per dos o tres dies… però si es lloga per una setmana o més, s’agrairà el sostre alt i el màxim d’espai possible. I al ser vehicles cars, les assegurances mínimes tenen unes clàusules que cal llegir. Si podem, pagar un extra per reduir a zero la franquícia en cas de sinistre. Sinó, tot i estar coberts per l’assegurança, ens tocarà pagar els primers 3000 dòlars. I si estem en un país que es condueix per l’esquerra, en qualsevol moment ens podem despitar…

i podem començar mirant el comparador de preus Aussie Campervans:

Per cert, a Nova Zelanda el lloguer, és molt més barat que a Austràlia. I com que la radio no sintonitza bé a tot arreu, si porteu alguns cds (no tots els vehicles llegeixen Mp3), millor, que millor.

2 Replies to “Austràlia i Nova Zelanda en Autocaravana o camper”

 1. Hola Francesc, estic dispossat a viatjar a Australia en agost o setembre i la veritat és que estic una miqueta perdut, llegint el teu article m’aclarat prou dubtes… però encara me’n queden, com ho faig, alquile la van des de aquí o ho faig en Australia? la veritat és que estic perdut del tot, amb l’excusa de que tinc familia en Sydney m’estic preparant el viatje, però ja que vaig m’agradaria visitar tot el que puga, Gracies

 2. Hola Sergi,

  És millor que comencis a mirar ara els preus i les rutes que voldries fer amb furgoneta… a Austràlia et pot sortir una mica més car però hi ha una opció que consisteix en fer el viatge invers al que algú altre ja ha contractat. És a dir, uns lloguen la furgoneta de Sydney a Cairns, i la companyia ofereix un lloguer molt barat a qui la porti de Cairns a Sydney, per exemple: http://www.apollocamper.com/reloc.aspx

  L’Oriol ho va fer i li va sortir bastant bé: http://www.viatjantpelmon.com/

  L’avantatge és que setembre no és temporada alta i podras trobar preus més barats!

  Molts ànims :)

  Salutacions!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *