Franz Josef i Fox Glaciar

Doncs degut a la extraordiní ria tempesta de neu, vent, pluja i graní­s dels darreres dies, les carreteres estaven plenes de neu. Tot i això, a les 8:00 estava a les oficines de Fox Glaciar Guiding per fer l’excursió (la gracia és la de dia sencer, però amb el temps que fa…). Havia trucat abans i ni que plogués com plovia, es feia igualment… Però al ser allí , vaig preguntar incrèdul si la podia canviar de dia, i em van dir que sí­, que cap problema. Havia llegit que calia reservar amb antel·lació, ja que eren grups reduí¯ts i s’omplia de seguida, però va coincidir la tempesta i ja havia pagat l’excursió… i contra el temps no s’hi pot fer res. Però amb la gran sorpresa que per a ells no era problema canviar-me de dia!! També he llegit que a NZ no es pot planificar gaire, i menys a l’hivern, ja que el temps SEMPRE et pot fer canviar de plans… i així­ és; diuen que pots tenir els 4 estacions en un mateix dia!!

Franz Josef Glaciar New Zealand (South Island) Franz Josef Glaciar Franz Josef Glaciar Franz Josef Glaciar Fox Glaciar

Al dia segí¼ent, amb menys tempesta i menys pluja, caminata pel Fox glaciar. Però clar, un glaciar de gel blau brillant, cobert de neu és molt extraordinari i érem ”privilegiats” de veure-ho… però no és el mateix!! í‰s tot blanc com la neu i poc gel blau…

Aquí­ és dels únics llocs del món on hi ha glaciars tan arran de mar (300 msnm) i que hi nevi a la part baixa és molt estrany (feia molts anys que no passava), però la tempesta dels dies passats ja l’havien avisat com a molt excepcional… í‰s una zona on ja de per si hi plou molt, i a la capçalera de la glacera, és sempre neu. Per tant, la gran quantitat que s’hi acumula fa que el glaciar avanci, i sigui un dels més rí pids que ho fa. No arriba al mar, perquè en un moment donat (a baix de tot), el gel es va fonent i esmicolant…

Fox Glaciar Fox Glaciar Fox Glaciar Fox Glaciar Fox Glaciar Fox Glaciar Fox Glaciar Fox Glaciar Fox Glaciar Fox Glaciar Fox Glaciar Fox Glaciar Fox Glaciar Fox Glaciar Fox Glaciar Fox Glaciar

El dia abans, al no fer l’excursió vaig anar fins al mirador del Franz Josef Glaciar, i de camí­ vaig recollir una noia japonesa que pretenia fer els 4km de carretera sota aquella tempesta. I l’endemí , després de l’altra excursió, vaig recollir a dos nois, que portaven dues hores a la carretera fent autostop sota la pluja… el primer que em van dir, xops com a pollets, que no em preocupés que anaven secs i que no mullarien el cotxe!! I el bon samaritano els va carregar. El Finn alemany, i el Pablo, Xilè. El primer, amb el llibre de paisatges del Senyor dels Anells anava recorrent l’illa buscant els llocs on s’havien gravat escenes de la pel·lí­cula, i en Pablo portava mesos aquí­ estudiant anglès, des de zero, i ja era un crack! Vam fer tot el recorregut de Fox Glaciar a Wanaka junts, passant altra vegada pel Mar de Tasmania i alguns llacs espectaculars. Tot i que jo tenia reserva a Queenstwon, a l’alberg em van poder fer el canvi i em vaig quedar allí  amb ells.

New Zealand (South Island) New Zealand (South Island) New Zealand (South Island) New Zealand (South Island) New Zealand (South Island) New Zealand (South Island) New Zealand (South Island) New Zealand (South Island) New Zealand (South Island) New Zealand (South Island) New Zealand (South Island) New Zealand (South Island) New Zealand (South Island) New Zealand (South Island) New Zealand (South Island) New Zealand (South Island) New Zealand (South Island)

Al matí­, aprofitant que jo tenia cotxe, vam anar a buscar un dels llocs de la pel·lí­cula, prop de Wanaka… vam arribar molt aprop però al estar tot nevat era difí­cil d’identificar, i el llibre no era el millor donant detallades explicacions… I després que el Finn s’electrocutés amb una valla d’ovelles, vam decidir tornar.

Wanaka, New Zealand

Wanaka, New Zealand Wanaka, New Zealand Wanaka, New Zealand Wanaka, New Zealand Wanaka, New Zealand Wanaka, New Zealand Wanaka, New Zealand Wanaka, New Zealand Wanaka, New Zealand

Però llavors recollim a una parella de snowboarders francesos que volien participar a una competició i s’havia suspès… estaven allí  tirats a la carretera, i au, carrega trastos al cotxe i tots a voltar! Deixo als dos primers a Wanaka i acompanyo als altres dos fins a Cardrona, unes altres pistes d’esquí­. Per la carretera, 8 snowboarders més fent autostop però ja no hi cabí­em… sorry, sorry! Algún dia, algú em traurí  un ganivet i em farí  la pell a la carretera, però de moment… aloha, estaven molt agraí¯ts!

De camí­ a Te Anau, terra de Fiords, vaig passar pel poblet d’Arrowtown, que l’han mantingut com si fos a principis de segle, i a Queesntwon, meca dels esports d’aventura i l’esquí­. Fotos, cafè, internet gratis, compres, dinar… i al arribar a Te Anau, m’informen que la carretera a Milford Sound, el fiord que volia visitar estí  tancada per la neu… i demí  també.

Arrowtown, New Zealand Arrowtown, New Zealand Arrowtown, New Zealand Arrowtown, New Zealand Arrowtown, New Zealand Arrowtown, New Zealand Arrowtown, New Zealand Arrowtown, New Zealand Arrowtown, New Zealand Arrowtown, New Zealand Arrowtown, New Zealand Queenstown - New zealand Queenstown - New zealand Queenstown - New zealand Queenstown - New zealand

Milford Sound estí  marcat com el lloc d’interès número 1 de Nova Zelanda, i no hi havia manera d’anar-hi, i els dies segí¼ents ja estan tots els vaixells complerts…
L’altra opció és visitar Doubtful Sound, un altre fiord, però que queda més aí¯llat i l’excursió és de tot el dia i per tant molt més cara… però alguns kiwis diuen que és millor (de fet és 10 vegades més gran que Mildford) i no tan massificat… però no sé…

Total, com que l’altre estí  tancat, tothom cap aquí­ i també s’ha desbordat… em posen en llista d’espera per si obrissin un altre barco… i si, al dia segí¼ent a primera hora em diuen que s’ha quedat tirada tanta gent que posaran un vaixell extra… sweeeeet! Que diuen ells :)

Franz Josef Glaciar Fox Glaciar New Zealand (South Island)

La Kea, és el “lloro” tí­pic de New Zealand…

3 comments

 1. aïda

  Hola Xesco,
  l’alumnat de 1r curs de cicle mitjí  ha visitat el teu bloc i ha quedat meravellat!
  Com que l’activitat (eren deures) ha estat un èxit, miraré d’incloure altres visites a ruta baobab tot lligant-les amb la programació.
  Ara per ara posaré una entrada al nostre bloc referenciant el teu!
  Petons!

 2. francesc

  jajajaja molt bé!! me n’alegro molt!! si vols jo us comento al vostre :) quin és?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.