Sulawesi, la cerimònia dels enterraments

tana-toraja-rutabaobab
Indonèsia és un paí­s bastant desconegut, i en canvi és el 4t més poblat del món amb 255 milions d’habitants, repartits per les més de 17.500 illes que formen l’arxipèlag.
D’entre totes aquestes hi ha Sulawesi, amb Tana Toraja al centre, una zona molt caracterí­stica per les cases que tenen la teulada en forma de vaixell. La seva mescla de creences i la seva concepció de la mort fan que una de les activitats estrella per a ells (i els visitants per veure-ho), siguin els funerals.

Rantepao és el poble al bell mig de la regió que permet explorar tota aquesta í rea d’abundant vegetació, camps d’arròs i ramats de búfals.
En funció del poder adquisitiu del difunt i la famí­lia, la cerimònia serí  de més o menys envergadura. I per casualitat en el moment en què hi vaig estar (gener de 2012) ens informen que coincideix que en començarí  una d’important que durarí  5 dies.

L’enterro del difunt té lloc pocs dies després de morir, però després s’organitza un gran esdeveniment social, on els familiars van rebent a amics i coneguts. Aquests porten ofrenes que sovint són un porc o un búfal. El dia que hi vam anar la majoria portaven porcs, i en vam veure més de 100. Els porten vius lligats amb canyes de bambú, i després de la cerimònia al mig de la plaça se’ls enduen a sacrificar a un altre lloc. Tot i així­, la cridòria de tants porcs lligats es bastant impactant.
tana-toraja-rutabaobab-02
tana-toraja-rutabaobab-03
Els búfals són més cars i exclusius, però si a més a més és alví­ ja és el mí xim nivell d’ofrena i val molts diners. El dia que hi vam anar nosaltres es van oferir 15 búfals, un d’ells alví­, però al dia segí¼ent més de 100 búfals. Per tant, qui es va morir realment era algú molt important de la zona.

Per ells, l’objectiu del funeral és enviar l’esperit del difunt al més enllí , i la gran cerimònia que haurí  d’organitzar la famí­lia pot obligar-los a estalviar durant anys per pagar-ne els costos. Cada animal entregat es pesa per deixar registrada la donació i crear una espècie de registre establint una reciprocitat entre famí­lies: el què tu em dones a mi jo t’ho hauré de donar a tu en el proper funeral.

Si ve aquesta és una activitat que crida l’atenció als visitants, Sulawesi ofereix molts altres punts interessants, des de platges paradisí­aques amb grans esculls de coralls, muntanyes, volcans, camps d’arròs, i un llarg etcètera que satisfí  l’interès de tot tipus de viatgers. Per arribar a Sulawesi, es pot volar des de Bali o Jakarta o creuar amb vaixell des d’altres illes con Flores per exemple.

(Text publicat a la revista ANCOSA)

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.