Chichén Itzá i cenote Ik-Kil

Des de Valladolid, es visiten les ruïnes mayes de Chichén Itzá que han restaurat i es poden visitar. Format per un conjunt d’edificis, piràmides i cenotes sagrats, la visita a tot l’espai podria ocupar tot el dia. Fer-ho amb un guia, ajuda a entendre moltes coses de la cultura maya i de tot el què hi passava 1000 anys enrere. El joc de pilota maya, els sacrificis, les perspectives manipulades perquè sembli sempre simètric, els jocs d’ombres que produeixen les pròpies edificacions i el rebot del so a les escalinates, són alguns dels exemples de la riquesa i intel·ligència que hi havia darrera d’aquesta construcció. Però també els sacrificis, les deeitats, la guerra i els rituals formaven part de les seves tradicions i dia a dia. Des de fa uns anys, aquesta ciutat arqueològica va passar a formar part de les 7 noves meravelles del món.

L’altra element destacat de la regió són els cenotes, uns gorgs / llacs d’aigua dolça, que poden ser oberts o tancats en forma de coves subterrànies. La tipologia de roca calcària ha facilitat un tipus d’erosió que ha provocat aquestes formacions. Per entrar-hi, la majoria són de pagament… alguns amb vestuaris i restaurant, d’altres només unes escales cap a sota terra. En vam veure varis però només vam entrar al de Ik Kil que té molta vegetació fins a l’aigua (tot i ser molt turístic). L’armilla salvavides és obligatoria, i saltar des de l’escala voluntari.

Des de fa uns anys, les macrogranges de porcs amenacen la puresa d’aquesta immensa de reserva d’aigua:

Para los indígenas son sitios sagrados, ya que representan el ingreso al inframundo y la comunión con los espíritus de sus antepasados. Pero, ante todo, los cenotes son el recurso hídrico fundamental de las comunidades.. Un recurso ahora amenazado por la proliferación de granjas porcícolas contaminantes, que producen para exportar carne a Asia. Diversos proyectos se resisten a perder este preciado tesoro natural e implementan estrategias alternativas y sostenibles. Un recurso de amparo logró el cierre de una granja y la suspensión de otras.

https://www.youtube.com/watch?v=d3Zn7YwWtqU

Granja porcina contaminaría cenotes de Yucatán, dice Greenpeace a la Corte:

https://www.jornada.com.mx/notas/2021/05/05/sociedad/granjas-porcinas-contaminan-cenotes-de-yucatan-demuestra-greenpeace/

3 comments

 1. Laura Balague

  Jo em vaig quedar amb ganas de banyarme a un cenote

 2. Gloria Balague

  Mexic es sorprenent, oi? I despues del Yucatan cap a on? Si podeu aneu a Isla Mujeres..

  1. francesc

   Ara estem a Bacalar, ens falta visitar les ruïnes de Calakmul i tornem al centre del país.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.