Visitants nocturns

Que la cabana on hem arribat no tingui paret, finestra, ni mosquitera a tot un costat (cuina), facilita que puguin entrar insectes i altres animals a la resta de la casa. Si està al mig de la selva, la diversitat fàunica augmenta. Hem reajustat la ruta pel país per allargar una mica més l’estada a cada lloc i no moure’ns tant seguit; aquí teníem previst passar-hi 7 dies.

Després de la primera sensació d’estar fora de la zona de confort, cuinant el sopar o jugant a cartes envoltats de papallones, polilles i altres insectes atrets per les bombetes, t’hi acabes acostumant. Ens van explicar que la majoria de serps viuen als arbres però com que algunes branques literalment entren a la cuina, vam anar a dormir amb certa intranquil·litat i utilitzant les mosquiteres (no hi ha porta entre la cuina i la resta de la casa). Precisament, quan els dos nens ja eren al llit i tanco la mosquitera amb unes pinces, dins hi troben un petit grill saltant per intentar sortir.

Però quan els nens ja dormien i jo estava tancant els llums, l’animal no identificat que es movia entre el capçal del llit i la porta del bany, resulta ser un escorpí d’uns 7cm de cos. L’ensurt és bastant gran i la intranquil·litat per dormir allà augmenta… em desfaig de l’animal mentre la resta dormen sense haver-se’n adonat. Al matí següent, parlem amb els propietaris i ens diuen que normalment no maten, només si ets al·lèrgic… i per l’històric familiar d’al·lergies d’un membre de la família, decidim canviar de lloc. No sense abans haver buidat TOTES les motxilles, necessers i bosses per assegurar-nos que no ens n’emportem un altre amb nosaltres.

Ja sé que aquí és la seva realitat i sembla que no siguem de poble i que un escorpí ja ens espanti, això que a La Llacuna en tenim d’aprop i també de grocs. Però si una corrent a la platja ha generat certa inquiteud posterior a un dels fills, dormir amb escorpins a 3 pams no voliem que els acabés d’inquietar del tot. Un d’ells ja no aconseguia dormir pensant amb els insectes que podrien entrar, i si hagués vist el bitxu tan aprop haguessim hagut de marxar a mitja nit.

Ens ha sabut molt de greu marxar, el lloc era preciós i ple de vegetació, però si som 4 hem d’anar-nos adaptant a les necessitats i inquietuds de cadascú en cada situació.

Escorpionismo en Costa Rica

El M.Sc. Gómez aseguró que “después de una serie de análisis se percibe que el escorpionismo en Costa Rica en realidad es prácticamente nulo. Las personas que son picadas no presentan ninguna reacción adversa a no ser que sean alérgicas. Generalmente se da solo un dolor local fácilmente sobre llevable, incluso sin medicamentos”. (Se exceptúa el posible caso de una niña en la zona del Caribe, la cual murió luego de ser picada por un escorpión).

El científico llamó la atención sobre el hecho de que, por su posición geográfica, nuestro país tiene especies tanto del género de escorpiones más letal del norte del continente americano, como del más letal del hemisferio sur.  Es decir que habitan en nuestro país especies de los dos géneros más letales que causan muertes en ambos hemisferios. Sin embargo en nuestro país no son letales.

https://vinv.ucr.ac.cr/es/noticias/escorpiones-de-costa-rica-no-son-letales-para-humanos

1 comment

  1. Gloria Balague

    Ben fet! Jo tampoc hagues pogut dormir…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.