Escola de Sonafluca, La Fortuna

Fa uns dies vam poder visitar l’escola d’aquest poble, ja que el propietari de la casa on ens allotgem està duent terme un projecte d’hort escolar.

L’escola rep 400 estudiants d’educació infantil i primària, i dos carrers més enllà hi ha l’institut on fan secundària (tot i ser una altra institució).

L’escola treballa amb dos torns, de matí i de tarda, per donar resposta a diferents necessitats familiars. Així que hi ha nens i nenes que van a l’escola de 7 a 12 i d’altres d’11:30 a 16:30 aprox, incloent sempre l’hora del dinar, que és un del valors que aporta l’escola a la comunitat. De tot el pressupost anual que rep la institució, la gran majoria es dedica a garantir que els 400 nens i nenes tenen un dinar equilibrat cada dia. Per fer-ho possible amb un reduït menjador, fan diferents grups i es van tornant al llarg del migdia. Apliquen altes dosis de creativitat en celebrar actes i trobades on recollir diners per pagar altres despeses del dia a dia de l’escola.

Hem conegut el director i alguns professors i ens ha sorprès que des del 4 anys ja utilitzen el laboratori d’informàtica fent programació simple amb robots i es va ensenyant més a fons a mesura que avanecen en l’escolarització.

L’hort és una part important per anar educant als nens i nenes en la dieta equilibrada i en la ingesta de vegetals, que tot i ser una zona pròspera per agricultura, el context familiar de molts ells fa que mengin molt poca verdura, segons ens explica el director, i que sigui un element prioritari a treballar durant tota l’etapa escolar.

També donen molta prioritat a l’esport i si bé les instal·lacions no són espectaculars, la implicació institucional i comunitaria per acompanyar als nens i nenes a practicar esport a altres instal·lacions, competicions i trobades, és molt alta: des de natació fins a atletisme (“campo traviesa”). Però l’esport estrella a l’hora de pati i esbarjos és el futbol, que també han hagut de regular per no monopolitzar els espais. De fet, al saber que érem de Barcelona mooolts nens i nenes excitats amb el Barça – Madrid (en aquest cas la majoria eren simpatitzants blancs, però coneixien exactament la situació actual del Barça).

La majoria d’espais no tenen finestres tancades amb vidre, vol dir que dins l’aula hi fa la temperatura que hi fa a fora, i sovint més alta per l’efecte hivernacle de la teulada i alguns materials de les parets, que en alguns casos es combat amb ventiladors.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.