Arribada a República Dominicana

L’arribada al país de seguida ens va deixar veure que l’ambient era bastant diferent al de Costa Rica, i 5 dies després, es confirma.

Vam passar dues nits a Santo Domingo, que ens va permetre conèixer la zona colonial i el malecón. Temporada baixa i pocs turistes, però pel carrer de seguida ja et surt gent de tot arreu intentant vendre alguna cosa: des de taxis o excursions, targeta sim de mòbil o màquines d’afaitar. Negociar amb els taxistes és cansino, ja que sempre et queda la sensació que t’enreden, però com que a més a més s’enfaden, l’ambient queda enrarit. Fins i tot conductors d’Uber volen negociar el preu i t’expliquen històries per pagar en efectiu i ja t’han cobrat per l’App… però res greu.

La presencia policial també contrasta amb Costa Rica. Aquí hi ha la Politur (policia turística) que patrulla pels llocs més visitats i se’n veu sovint. I de nit, hi ha zones més insegures del què percebies a Costa Rica.

La manera d’expressar-se i comunicar-se també afecta l’ambient. Per una banda van dient sovint “mi amor” i sona música caribenya a tot arreu, però per altra criden i sembla que es barallin o discuteixin entre ells constantment.

Motos de 80cc o 125cc amb el tub d’escapament retallat (la majoria sense casco i fins a 3 o 4 persones per vehicle) també influeix a un ambient sorollós, estrident i caòtic pel que fa al trànsit dels carrers.

Al peu de la gran escultura de Fray Antonio de Montesinos, hi ha un fragment del sermó de 1511 que es considera una de les primeres aportacions als Drets Humans, reclamant el respecte per als indígenes, explotats per la colonització española.

Fue la primera manifestación de protesta, defensa, reclamación, denuncia y recriminación en América contra los colonizadores españoles, ya que en él se sintetiza la opresión, injusticias, crueldades, explotación, el castigo inmisericorde, los atropellos y abusos a que estos, en su afán desmedidos de extraer el oro , sin ningún derecho ni justicia, sometieron a nuestros aborígenes a arduas e inhumanas labores, sin que se les suministraran alimentos ni curados cuando enfermaban, tratándolos peor que a los animales.

https://acento.com.do/opinion/el-sermon-de-montesinos-primer-aporte-a-los-derechos-humanos-8765000.html
https://acento.com.do/opinion/el-sermon-de-montesinos-primer-aporte-a-los-derechos-humanos-8765000.html

“Decid, ¿con qué derecho y con qué justicia tenéis en tan cruel y horrible servidumbre a estos indios? ¿Con qué autoridad habéis hecho tan detestables guerras a estas gentes que estaban en sus tierras mansas y pacíficas, donde tan infinitas de ellas, con muertes y estragos nunca oídos, habéis consumido? ¿Cómo los tenéis tan opresos y fatigados, sin darles de comer ni curarlos en sus enfermedades, que de los excesivos trabajos que les dais incurren y se os mueren, y por mejor decir, los matáis, por sacar y adquirir oro cada día? ¿Y qué cuidado tenéis de quien los doctrine, y conozcan a su Dios y creador, sean bautizados, oigan misa, guarden las fiestas y domingos? ¿Estos, no son hombres? ¿No tienen almas racionales? ¿No estáis obligados a amarlos como a vosotros mismos? ¿Esto no entendéis? ¿Esto no sentís? ¿Cómo estáis en tanta profundidad de sueño tan letárgico dormidos?”

Fray Antonio de Montesinos, 1511

PERÒ… si entrem en matèria, tot i ser un país molt petit, té algunes de les millors platges del Carib, entre elles Sonsua, a 20 km de Puerto Plata (on passem el primers 7 dies).

Sonsua Beach
Sonsua Beach

A Puerto Plata tornem a trobar-nos que Uber és molt poc fiable, els conductors et cancelen passats uns minuts si no els hi incrementes la tarifa o acordes un preu superior, o directament no et cancelen i quedes en stand-by molta estona i si canceles tu, pagues 1€ de penalització. Hem parlat amb alguns d’ells i es queixen de que Uber paga molt poc i que no cobreixen gastos, però que si negocien, llavors es poden treure entre 60 i 200$ al dia “mucho más que en cualquier otro trabajo i aquí no trabajas para enriquecer a nadie, solo para ti jajajaja. Pero mantener el carro es muy caro hermano…“. La majoria són joves, alguns donats d’alta amb la identitat del pare ja que el seu compte el tenen bloquejat per excés de cancel·lacions… tot fa que moure’t per aquí sigui més feixuc.

Tot i aquestes complicacions, hem pogut arribar a algunes platges (algunes més espectaculars que d’altres, algunes més netes que altres, etc.), conèixer el centre colonial de la ciutat amb el carrer rosa en homenatge a doña Bianca, o el carrer dels paraigües de colors i el malecón.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.