Atrets per les fotografies de paisatges alpins, llacs, coves i una naturalesa desbordant, d’entrada no teníem gran interès en explorar la ciutat. Però el dia sencer què hi vam passar va valdre molt la pena. I ho evidencia el fet que Lonelyplanet ha seleccionat Ljubljana com a 2a millor ciutat d’Europa del 2014.
Ljubljana és una ciutat relativament petita per ser la capital d’un país ja que no arriba als 300.000 habitants. L’avantatge és que queda tot molt a prop, el centre és peatonal i permet visitar tots els racons de manera molt tranquil·la.
Però el què més sorprèn, sobretot pels que desconeixen el país, és que la història de la ciutat es remunta al segle I a.C quan s’hi va crear el campament romí Emona. I des de llavors s’hi han anat sumant etapes enriquint la seva història, cultura i tradició. I per aprofitar tota aquesta riquesa, res millor que gaudir d’un tour guiat, ja sigui els gratuí¯ts o els que organitza el Centre d’Informació Turística. Llogar una bici també és una molt bona opció!
Tot i ser una ciutat petita de mida i fí cil d’arribar caminant d’un lloc a un altre, una altra manera original de passejar és a través del Kavalir, uns vehicles elèctrics gratuí¯ts que van circulant per tota la ciutat.
Pujar al Castell de Ljubljana és imprescindible, per tenir una vista de la ciutat però també per conèixer-ne el seu passat més medieval. S’hi pot pujar caminant, amb bus o amb el funicular de vidre. Un cop visitada la torre, el petit museu i el què eren cel·les de l’antiga presó, vam aprofitar per fer un most al restaurant Gostilna na Gradu, un dels millors de la ciutat: plats típics i importants tocs d’innovació fan que cada plat sigui una nova sorpresa deliciosa.
I l’altra activitat interessant és fer un passeig en barca de fusta pel riu, el què permet veure més enllí de la ciutat i descobrir nous espais, com el parc de la llera del riu que s’omple de ciutadans que hi van a llegir, córrer, fer un picnic o passejar.
Els divendres es celebra l’Open Kitchen on de març a octubre consisteix en un mercat de menjar al carrer. Cuiners de la ciutat de diferents estils munten la seva cuina a l’aire lliure per mostrar els seus plats i provar diferents cuines, des de les més tradicionals i típiques regionals, fins a les més vanguardistes o internacionals.
A més a més la ciutat estí plena de museus, bars, xocolateries i mercats. Entre els albergs, destaca el Celica Hostel que van aprofitant una antiga presó per convertir-lo en un espai polivalent amb alberg, residència, restaurant i sala per esdeveniments mantenint algunes de les cel·les com a habitacions.
I nosaltres ens allotjí vem al cí mping Ljubljana Resort, que permet gaudir dels avantatges del cí mping i a només 5 minuts del centre de la ciutat amb transport públic.
Info:
http://www.visitljubljana.com/
http://www.slovenia.info