Les coves de Postonja i el Castell Predjama, Eslovènia

Un dels llocs més espectaculars d’Eslovènia no es veu; es troba sota terra i uns 50 km de la capital. Són les coves de Postonja, i si bé no són les úniques coves del paí­s que et deixen amb la boca oberta, si que són les més populars i de visita obligada. Però alhora es pot visitar el Castell Medieval de Predjama i el museu-vivarium on s’hi poden veure ”proteus” o peix-humí , una espècie de salamandra blanca que viu a les aigí¼es subterrí nies d’algunes coves alpines.

Predjama Castle and Postonja Caves Slovenia
Predjama Castle and Postonja Caves Slovenia

La primera part de la visita va ser el Castell, que estí  encastat a la roca com si formés part de la muntanya. Això li donava una forta protecció, ja que l’única manera d’accedir-hi era o bé per la porta principal o escalant un alt precipici. Aprofitant una cova natural, la primera part es va edificar només com a paret d’entrada a la cova. Posteriorment es va anar ampliant i creixent amb estructures exteriors.

Predjama Castle and Postonja Caves Slovenia

La llegenda del propietari del castell, Erasmo de Predjama diu així­:

En la segunda mitad del siglo XV hubo una lucha entre el emperador austriaco Frederico III y el rey Matthias Corvinus de Hungrí­a. El testarudo y orgulloso caballero Erasmo en esta lucha apoyó el rey húngaro. Un dí­a, el emperador de Austria decidió decapitar a un amigo de Erasmo y ese, en venganza, mató a un pariente de Federico III. A partir de ahí­, las cosas cambiaron en la vida del caballero. Erasmo tuvo que escapar y encontró refugio en Predjama. Desafió al emperador austriaco con ataques a las caravanas de comerciantes. Así­ que Frederico III dio orden al teniente de Trieste Gaspare Ravbar que lo encontrara y matara. Gracias a las huellas en la nieve que Erasmo dejó tras sí­, Ravbar lo encontró en el Castillo de Predjama. Con su ejército sitió el castillo durante un aí±o y un dí­a, sin éxito. Durante ese tiempo el teniente no sabí­a que Erasmo tení­a una salida secreta. El caballero utilizaba una de las galerí­as detrí¡s del castillo que llevaban al exterior. Andaba hacia Vipava, donde recogí­a cerezas que después las ofrecí­a al ejército desesperado. Gaspare Ravbar no sabí­a cómo derrotar a Erasmo. La solución la encontró en uno de los criados de Erasmo que decidió delatar a su amo. Cuando Erasmo se dirigió, como escribió Valvasor, ”al lugar al que ni el sultí¡n turco puede mandar a su representante”, el criado encendió una linterna y así­ indicó dónde se encontraba el caballero. Ese fue el fin del llamado ”Robin Hood esloveno”. Font: Wikipedia

El castell es pot visitar i estí  en molt bon estat de conservació i de decoració, el què permet fer-se una idea de com era la vida en època medieval en un castell així­ (sala de tortures, etc.). Molt recomanable agafar l’í udioguia i escoltar les explicacions de cadascun dels racons del castell.

El Vivarium és un petit museu dins la cova, que permet tenir un tastet de la vida i la diversitat que hi ha sota terra. En aquest cas, a Postonja hi viuen més de 150 espècies i la ciència que estudia aquest ecosistema ha marcat aquest indret com a un destí­ de referència per a l’estudi.

I és que la cova i conjunt de galeries és molt espectacular. Sempre deia que el Gran Canyon de Colorado era la construcció natural més gran que havia vist mai, miris cap on miris, veus la immensitat del barranc. I aquí­ passa més o menys el mateix, unes coves immenses, amb galeries enormes, sales on s’hi poden realitzar concerts i un tren intern de centenars de metres de recorregut, només són una petita part de tot el què hi ha sota terra. Segurament no són les més grans del món però de moment les coves que més m’han impressionat.
El recorregut es fa a peu, però després d’uns 15 minuts de trajecte en tren, també dins la cova, que a tota velocitat et va entrant cap endins per caminar per les galeries més interessants. Al ser un lloc tant turí­stic, el trí fec de persones és espectacular però sempre hi ha temps per anar al teu ritme i entretenir-se a fer tantes fotos com vulguis, veure les gotes com van construint les mil·lení ries estalactites i estalagmites i escoltar el silenci de la cova.

Postonja Caves Slovenia
Postonja Caves Slovenia
Postonja Caves Slovenia
Postonja Caves Slovenia
Postonja Caves Slovenia
Postonja Caves Slovenia
Postonja Caves Slovenia
Postonja Caves Slovenia
Postonja Caves Slovenia
Postonja Caves Slovenia
Postonja Caves Slovenia
Postonja Caves Slovenia
Postonja Caves Slovenia
Postonja Caves Slovenia

Al costat de les coves, també hi ha un antic molí­ que aprofitant la força del riu molia la farina i feia anar una serradora. Avui es poden veure demostracions.
Postonja Caves Slovenia
Postonja Caves Slovenia

Un cop acabada la visita, res millor que conèixer les delí­cies gastronòmiques locals, al Restaurant Proteus, on de nou els postres són excepcionals!

Les coves de Postonja són un destí­ turí­stic pet-friendly o amic de les mascotes, i tenen un espai per deixar els gossos amb uns cuidadors.
I tot això a només 50 quilòmetres de la capital.
postonja-caves-map

 

Postonja Caves & Predjama Castle
Web: http://www.postojnska-jama.eu/en/

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.