Museu del Crims Genocidis Tuol Sleng

Una de les visites que més m’ha impactat del viatge últimament, ha estat la visita al museu Tuol Sleng, una escola que durant el règim de Pol Pot es va transformar en centre de reclusió i extermini. I visitar-lo després d’haver llegit el llibre ”First they killed my father“ on una supervivent d’aquella època explica en primera persona tot el què va succeir, et permet visualitzar més enllí  de les parets i fotografies del museu. Pots veure la gent morint de gana, d’explotació o tortura… fent que la visita a aquest lloc cobrés vida.

Tuol Sleng Museum Phnom Penh
Tuol Sleng Museum Phnom Penh Tuol Sleng Museum Phnom Penh Tuol Sleng Museum Phnom Penh Tuol Sleng Museum Phnom Penh Tuol Sleng Museum Phnom Penh Tuol Sleng Museum Phnom Penh Tuol Sleng Museum Phnom Penh Tuol Sleng Museum Phnom Penh Tuol Sleng Museum Phnom Penh Tuol Sleng Museum Phnom Penh Tuol Sleng Museum Phnom Penh Tuol Sleng Museum Phnom Penh Tuol Sleng Museum Phnom Penh Tuol Sleng Museum Phnom Penh
Tuol Sleng Museum Phnom Penh

Les fotografies dels que van ser presoners, les eines de tortura, les cel·les… l’arc de fusta on es feien exercicis gimní stics va acabar sent la forca dels penjats… i com ha sobreviscut una pissarra, testimoni de la barbaritat que va acollir aquest edifici. En una sala, s’hi recullen les fotografies dels 6 principals culpables (encara vius) d’aquell règim que va matar una quarta part de la població del paí­s, uns 2 milions de persones. Des de fa pocs anys, se’ls estí  jutjant; el cas S 21. Assegut dins d’una cel·la que no feia ni 1,5 m. per 0,75 vaig gravar aquest ví­deo amb les impressions del lloc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.