Yosemite, ascensió Half Dome

El dia es va despertar assoleí¯at, la nit havia transcorregut tranquil·lament i es preveia un dia esplèndid i radiant… el menjar, l’aigua i tot el material estava a punt per a l’ascensió al Half Dome, una de les excursions més espectaculars de Yosemite…“

Yosemite National Park

Per pujar al cim d’aquesta roca gegant de granit, que s’eleva 1400m. sobre el nivell base de la vall de Yosemite, cal fer una aproximació rodejant la base del pic, pujant mica en mica passant per dues cascades gegants. Al ser un espai de roca pelat, i tant elevat (2693m.) és molt perillós quan hi ha tempestes de llamps, que com passa a molts llocs de muntanya, poden ocórrer cada dia al migdia-tarda. Per tant recomanen començar a caminar a les 6:00 per arribar a dalt abans de les 12, i començar a baixar evitant l’hora de les tempestes. També és molt recomanable aquest horari per les altes temperatures que fa al migdia, i al tros de roca, que no hi ha n’hi un arbre, la deshidratació és important.

Jo seguia a una parella que anaven llegint el mapa, i va resultar que el llegien molt però no el sabien interpretar… i jo ja veia que agafí vem el camí­ llarg, ells deien que no… total que vam rodejar pel costat dret del recorregut, que puja de forma més suau però és més llarg (veure mapa i puntets vermells). Un cop a dalt de la segona cascada, Nevada Fall, el camí­ planeja travessant impressionants boscos de pins de més de 35 m. fins arribar a la meitat de la roca de granit. Aquí­ l’ascensió ja comença a ser molt més vertical. Primer uns esglaons que maten a qualsevol , ja que són molt alts i cada passa suposa un gran esforç. Després arriben els cables, que els havia vist a youtube però que no sabia ben bé com era… per flipar!!! í‰s com fer una via ferrata però sense assegurar… hi ha algú que portava una baga i dos mosquetons i s’assegurava però ni ho diu enlloc ni la gent ho fa, i ho vaig trobar a faltar!!

Yosemite National Park Yosemite National Park Yosemite National Park Yosemite National Park Yosemite National Park Yosemite National Park Yosemite National Park Yosemite National Park Yosemite National Park Yosemite National Park Yosemite National Park Yosemite National Park Yosemite National Park Yosemite National Park Yosemite National Park

El què si que havia llegit era la necessitat de portar guants, i per no destrossar els meus de muntanya en vaig comprar uns de jardiners a un tot a 100 de San Francisco. Molta gent deixa els seus al peu de la roca, perquè altres els puguin utilitzar, però a part d’estar molt suats, la majoria ja estan foradats, doncs es destrossen rí pidament. Anar pujant agafat dels cables ajuda, però patina molt (els cables i el terra llis de granit). Per tant, la solució és anar pujant com puguis fins als travessers que subjecten els cables i posar els peus estrebats allí  i assegurar-se amb els peus… relliscar o caure, suposa anar a parar a baix dels cables amb molta sort, o si et desvies una mica, centenars de metres més avall… donava la sensació de bastant perillós tot plegat (sobretot per no anar assegurat), però xino xano cap a munt, la baixada déu ser pitjor!! A dalt, la roca és enorme i hi ha espai de sobra per tothom, relaxar-se fer fotos, prendre el sol… en poc menys de 4 hores havia arribat a dalt. Anava sol i no havia parat prí cticament en tot el camí­, i per tant vaig estar quasi una hora al cim. A la foto es pot veure un primer pla de la gent pujant els cables, i una foto més de lluny de tot el recorregut.

La baixada pels cables sembla molt més perillosa però és més rí pida, ja que si baixes d’esquena, i et deixes relliscar de mans i caminant per la roca com si fessis rappel, es bastant segur… el problema és quan has de cedir el pas als que pugen.
Ja eren les 11 i el sol apretava de valent, i és recomanable portar molta aigua (1,5 litres va ser poc), o pastilles potabilitzadores ja que a mig camí­ hi ha un riu prou net com per agafar-ne aigua… jo vaig estrenar unes pastilles iodades que havia comprat i a part del gust una mica antisèptic, va valer la pena portar-les!! La baixada, ara si pel costat curt, ple d’escales, et porta just al peu de la Vernal Fall, una altra cascada increí¯ble, amb arc de San Martí­ inclòs :)

Yosemite National Park Yosemite National Park Yosemite National Park Yosemite National Park

I retornant a la introducció, que és com podria començar qualsevol llibre d’aventures o els documentals d’esports i successos que expliquen històries d’excursionistes, etc. o el propi llibre d’Aron Ralston “Between a Rock and a Hard Place” (i la peli 127 hores que estan a punt d’estrenar)… atrapat a la roca… i és que quan totes les condicions són tant idònies, estí s gaudint d’un paisatge increí¯ble i fent una de les coses que més t’agrada… tinc la mania de pensar, ”però no sabien el que els esperava…“ o ”el que havia començat de manera esplèndida podia convertir-se en el seu pitjor malson“ i ”ara és quan rellisco i caic per un barranc“, o fa una tempesta de llamps i trons, o em perdo i em quedo sense menjar… però no, curiosament, va començar de manera esplèndida i va acabar de la mateixa manera, molt cansat però extasiat del què havia fet i vist.

Yosemite National Park Yosemite National Park Yosemite National Park Yosemite National Park Yosemite National Park Yosemite National Park Yosemite National Park Yosemite National Park Yosemite National Park Yosemite National Park Yosemite National Park Yosemite National Park

3 comments

  1. inocuo

    veig que s’ha de demanar un permí­s. S’ha de pagar?

  2. francesc

    S’ha de demanar permí­s els divendres, dissabtes i diumenges. Crec que és gratuí¯t, només limiten per controlar la gent. I igual com els campings, els caps de setmana estí  MOLT ple… la gent reserva amb molts mesos d’antel·lació. Jo hi vaig estar de dilluns a divendres, a finals d’agost, principis de setembre, i estava molt bé de gent.

  3. Gloria Balague

    Menos mal que quan llegim lo que has fet ja sabem que ha acabat be! Em sembla esgarrifos aixo dels cables!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.