Brasil: per raons de seguretat

Havia sentit moltes coses sobre la (in)seguretat a Brasil… i molta gent em recomanava que vigilés, que anés alerta, a l’aeroport també tothom dient que millor no portar rellotges… però la veritat és que de moment, i toco fusta, no he tingut cap problema… i que així­ segueixi.

Però em va cridar l’atenció com ho viuen els propis brasilenys (a Fortaleza i Natal). La majoria de blocs de pisos, tenen una torre de vigilí ncia que fa cantonada amb un complert sistema de cí meres de seguretat i un porter que va obrint i tancant la porta (les 24h) als veí¯ns de l’edifici… Suposo que això ho tenen els edificis grans que s’ho poden pagar.

Les cases individuals, eleven murs de més de 2,5 metres d’alçada, i a dalt hi posen punxes de ferro, malles amb espines i fils electrificats per dificultar-ne l’accés… i realment fa impressió veure tanta protecció en aquest sentit, que genera al visitant, més inseguretat o sensació de que la situació pot ser una mica més perillosa, de la que es tindria si no fos així­…

Sembla que els atracaments i assalts a cases particulars poden produir-se, i per això tanta prevenció en aquest sentit.

I a més a més, la majoria de cotxes (sobretot a Fortaleza) porten els vidres tintats de negre… completament tots. Tot i que no és legal utilitzar un tintatge de més del 70% (que ja és prí cticament impossible veure a l’interior) hi ha gent que encara el posa més fosc… i a part de protegir de la radiació solar, el principal motiu és que els possibles assaltants no sí piguen si dins el cotxe hi va una dona sola, una senyora gran amb el nét o una colla de 5 capoeiristes… I és que també hi ha carrers i zones on a la nit són freqí¼ents els atracaments en semí fors o al mig del carrer…

En canvi, tot i que són nivells de seguretat mooolt diferent, contrasta amb aquesta desconfiança i prevenció, que per llogar una taula de surf no et demanen ni el carnet, ni el nom ni res… pagues 5 o 10 Rs i te la donen.

A un lloc et treuen la pistola i a resar… i a l’altra com a molt et perseguiran una estona per la platja…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.