Brasil, llargues passejades per Salvador

Grí cies a en Marcus i la seva famí­lia, he conegut mooolts racons de la ciutat i el seu entorn. Els més turí­stics, els més desapercebuts, la pobresa, la riquesa i moooolta cultura i història. I és que la ciutat desprèn ambient cultural i històric pam a pam… des del moviment esclavista d’Angolesos, la fundació per part dels portuguesos i l’evolució de la història de tot Brasil.

Salvador da Bahia Salvador da Bahia
Salvador da Bahia Salvador da Bahia

Diuen que hi ha una església diferent per cada dia de l’any… no les hem comptat totes però n’hi ha moltí­ssimes!!

Salvador da Bahia ruta baobab

L’històric barri de Pelourinho (Patrimoni de la humanitat), es diu així­ perquè el nom d’un instrument de tortura (la picota en portuguès), utilitzat per castigar als esclaus, i que estava al mig de la plaça d’aquest barri, on ara hi ha la Fundació Cultural Casa de Jorge Amado.

Salvador també és casa de la gran Ivette Sangalo, i de Carlinhos Brown, qui amb el projecte Timbalada va anar transformant el barri de Candeal i oferint educació i formació als joves amb menys recursos d’aquell barri. Tota aquesta activitat estí  recollida al Museo do Ritmo. I el documental ”El Milagro de Candeal“ ho explicava. Olodum és un altre moviment cultural similar, que ja vaig explicar.

La ciutat és sèu d’un dels carnavals més importants del món i sense resignar-se a la seva curta durada (7 dies) i allargant el que queda d’estiu, les setmanes posteriors s’organitzen festivals cada dissabte de 24 hores de música ai esport a la platja ”Bahia espiche verao“. Més de 10 grups de música, entre ells ahir Buena Vista Social Club. Més de 10.000 persones a la platja, banyant-se i ballant també des de dins l’aigua, pantalles gegants, escenaris flotants, txarangues pel carrer, mooolt volum… i per a ells això serien les escorrialles del Carnaval!!

ruta baobab ruta baobab

ruta baobab ruta baobab
ruta baobab ruta baobab
ruta baobab ruta baobab
ruta baobab ruta baobab

ruta baobab ruta baobab

També és terra de Candomblé, Orixas i ofrenes a la deesa del Mar, Yemanjí¡, festa a la qual Drexler dedica una cançó (flores en el mar).

I les espectaculars platges de nord. Tot i que la més famosa és Praia do Forte, amb el projecte Tamar de tortugues i el de les balenes, abans d’arribar hi ha Jauí¡, un poble més tranquil i on molta gent de Salvador hi té la casa de la platja; un paradí­s ben amagat i tranquil.

Salvador da Bahia Salvador da Bahia

ruta baobab ruta baobab
ruta baobab ruta baobab
ruta baobab ruta baobab
ruta baobab ruta baobab
ruta baobab ruta baobab

Però també m’han explicat les dificultats del treball al camp de canya de sucre. Una feina molt dura, on el treball manual de collir les canyes, que es paga a tant la tona tallada, destrossa l’esquena de qualsevol. Comencen els nens des de molt joves i als 27 o 28 anys ja estan fí­sicament destrossats. Fins ara, anaven cada dia al metge a l’acabar la jornada, qui els donava uns calmants i així­ el dia segí¼ent sant torne’m-hi. Però amb l’arribada i gran abaratiment de la droga (crack), van directes a aquest “calmant” que encara els destrossa més… i ja tenen un gran problema d’addicció de molts joves al crack.

No m’ho esperava/no ho sabia, que per les grans distí ncies (Brasil és enorme) surt més a compte l’avió que el bus. I per exemple, hi ha un tipus de bitllet Voe Passaporte Azul (aquí­ expliquen les restriccions, etc), que permet durant dos mesos fer tants vols interns com es vulgui només pagant les taxes, per un preu d’uns 350/400 euros.. però a mi no em sortia a compte.

Així­ que després de jugar al tetris de fer la motxilla de nou, aeroport i cap a Rio, on em reb una temperatura de 37ºC i pluja a bots i barrals… demí  a voltar.

Salvador da Bahia

6 comments

 1. Clara

  Uauu Xesco! Quina passada!!! (passada, el què? tot! Els llocs on vas, el que expliques, les fotos tan xules q penges aquí­…!)
  I de moment encara és Brasil…!!

  Una abraçada!

 2. Candy

  Me encanta como relacionan acciones sociales positivas con la música:-)

 3. Carles

  Hola Francesc!

  No pares eh! ja feia uns dies que no entrava i ara ha tocat llegir i llegir, però es que m’encanta com ho expliques i amb les fotos que acompanyes els teus post ‘no hay quien se resista!’

  M’alegra veure que tot et va genial!
  Records,
  Carles

 4. francesc

  Moltes grí cies!!

  a vegades m’enrotllo massa… no és obligatori llegir-ho tot jejejeje ;)

  Salutacions!

 5. DAVID i ANNA

  D’aqui uns dies estarem per el brasil, Salvador de bahia per començar, i ens agradaria llogar
  una volswagen t2 com la que surten a les teves fotos. Ens podeu dir on llogar ho?
  moltes gracies.

 6. francesc

  Hola David i Anna,

  La veritat és que estí  ple d’aquestes furgonetes però enlloc vaig veure que en lloguessin. A altres paí¯sos com Austrí lia i Nova Zelanda el lloguer de furgonetes és massiu però a Brasil no… no us puc ajudar gaire.

  Que vagi molt bé el viatge!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.