Brasil: La Capoeira

La Capoeira és una expressió cultural afro-brasilera, que engloba diverses facetes. La més coneguda és la faceta d’art marcial, encara que la resta són igual d’importants: la faceta musical i d’expressió corporal, la faceta oral/lingí¼í­stica i la faceta tradicional.

Els orí­gens es remunten al segle XVI, aproximadament, quan Brasil estava sota el domini de Portugal. Les seves arrels venen del paí­s africí  d’Angola, on els negres feien balls amb música. Degut a l’esclavitud, la població africana portada al Brasil va necessitar camuflar aquest art marcial fent-lo semblar un ball, ja que els portuguesos els prohibien lluitar o practicar qualsevol tipus d’esport.

Els negres es reunien als campaments per practicar la capoeira que els servia per varies coses: per descarregar tensions, per mantenir-se en bona forma fí­sica, per poder defendre’s i, simplement, per seguir mantenint els seus costums. Hi va haver grups de negres que es van escapar dels assentaments i s’establiren en diferents agrupacions. Aquestes agrupacions eren definides per Portugal com “Quilombos”. El principal d’aquests agrupaments es deia macaco que deriva de la paraula que significa mico en portuguès.

La Capoeira va estar prohibida al Brasil fins que el 1930 el mestre Bimba es va presentar davant de Getulio Vargas, president del Brasil, i li va ensenyar el seu art, així­ va ser que el president va declarar la capoeira com a esport nacional brasiler.

I sabeu per què generalment vesteixen de blanc? doncs perquè generalment la roda més important es feia en diumenge,  era el seu ball de gala, elegant, net i polit, i el millor capoeirista era el que no s’embrutava.

Es practica al carrer o en centres, i suposo que n’aniré trobant per tot el paí­s… de moment aquesta és la primera “roda” que vaig veure al carrer, a Fortaleza.

Font: Wikipèdia

3 comments

  1. Nuria Pons

    Sigues benvingut el meu paí­s (Brasil)!

    De capoeira no se pas gran cose, peró estranyament quan vaig arrivar a Catalunya, precisament a Barcelona, La Ramble, un fret sota zero, vaig escoltar llunyan un berinbau i, per mes distant que pugues estar del Brasil, vaig trobar una roda de capoeira bahiana en plena Barcelona, un gener fred i nit plena.

    Aqui a Sí£o Paulo, mai veig…estrany, oi?

    Estic per aqui i sigues molt benvingut!

    petons

    Nuria

  2. francesc

    Grí cies Núria! en breu et dic quan arribo a Sao Paulo :)

  3. laia

    Hola Núria
    sóc una estudiant de la UOC (universitat oberta de catalunya) i estic fent una investigació sobre Sao Luí­s. Em seria de gran ajuda si em dónes un cop de mí .
    He de buscar informació sobre una Pousada que es dius Baobab, sembla que estí  al centre de la ciutat. Però no trobo cap infomrmació d’ella, ni web ni res…i només basar-me en el que em dónen a l’exercici, em sembla poc. í‰s un hotel de ‘turisme solidari’
    Moltes grí cis per la teva ajuda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.