Decisions que passen desapercebudes

En un viatge com aquest, són moltes les decisions que cal anar prenent sobre la marxa, i en un blog es mostra el fil argumental de les decisions que ja he pres, i molt poques vegades parlo del què he deixat de fer o de triar per fer el què al final he acabat fent.

Però aquesta vegada és diferent; ja tenia decidit i estava tot planificat per passar 10 dies en un monestir, aprenent a meditar, fer ioga i estar en silenci, però que a última hora vaig decidir canviar per una altra activitat.

Com que platejava aquest viatja de forma experimental, per aprendre cada dia de noves experiències, ara em proposava viure’n una de molt concreta. A Nepal ja havia conegut molta gent que a part de caminar, dedicaven uns dies (10, 15 o més) a aprendre a meditar, a iniciar-se en el budisme o fer exercicis d’espiritualitat en un monestir budista, ioga, etc.

I Tailí ndia és un lloc famós per aquest tipus d’experiències, i com que tenia el temps per fer-ho he decidit provar-ho. Suan Mokkh, es tracta de passar 10 dies aprenent a meditar i fer ioga, en un monestir budista, aprenent una mica més d’aquesta filosofia/religió/estil de vida… però amb alguns condicionants. Durant els 10 dies no es pot parlar, silenci absolut, però tampoc comunicar (ni somriure a un altre, ni fer gestos…). Tampoc pots llegir ni escriure; i evidentment ni internet, ni ordinadors, ni música, ni res de res. Et lleves a les 4 del matí­, havent dormit en un llit de ciment i amb un coixí­ de fusta (austeritat per sobre de tot), medites i fas ioga abans d’esmorzar. Tornes a meditar i fer ioga. Dinar vegetarií  i segueix la meditació i el ioga. A la tarda xerrades i teoria budista. Al vespre un te (només dos í pats al dia) i a dormir. Tens poc temps lliure, has de fer algunes feines comunití ries de neteja, etc. i pots nedar en un estany. Això seria el resum.

A mi bí sicament m’atreia la idea de provar l’experiència d’estar 10 dies en silenci, que no he fet mai. I la de menjar tant poc i veure com és sentir fam durant 10 dies i si psicològicament soc capaç de controlar-ho… í‰s un exercici interessant, després de 31 anys vivint en abundí ncia i sense cap mancança (i molt agraí¯t), saber què és sentir gana de veritat. Aprendre a meditar i a fer ioga, seria la segona part interessant. Però implica dormir malament en un terra tant dur, patir dels genolls hores i hores meditant, o forçar la meva esquena rí­gida com una pedra, en les postures més exigents de la ioga… A més a més ara el cap em va a mil, pensant en nous projectes, imaginant el meu futur, idees, etc. i vaig tot el dia anotant tot el què em passa pel cap en papers i llibretes; i si no puc escriure em preocuparia (i molt) d’oblidar aquella brillant idea que m’ha vingut al cap, si no la podia escriure. I tot això, sempre pensant què hi fas allí  i quin objectiu concret pot tenir… suposo que seria dur lluitar amb aquests pensaments cada dia, després d’estar 4 dies bussejant a la platja.

Els que em coneixeu sabeu que a mi el què m’agrada és estar a l’aire lliure i em caracteritza una certa hiperactivitat… per tant aquests 10 dies anaven contra natura. Després de 15 mesos viatjant, i la ruta trepidant per Laos, Vietnam i Cambodja, més que patir, em venia de gust descansar, estar tranquil i relaxar-me, per recarregar les piles i afrontar els últims mesos de viatge amb la mateixa il·lusió que el primer dia.

Tenia moltes ganes i interès de fer-ho però vaig decidir canviar de plans el dia abans. L’alternativa era estar aquells dies fent submarinisme amb un bon amic a l’illa de Koh Tao, fer el curs de l’Advance i el Rescue. Una alternativa que encaixava més amb els meus interessos i estat d’í nim.

Cada matí­, mentre em posava crema solar, pensava: ”només m’agrada posar-me crema perquè vol dir que avui passaré tot el dia a l’aire lliure”. I així­ he gaudit d’un dels millors perí­odes del viatge, sense fer i desfer la motxilla, estan tranquil i relaxat i gaudint de l’esport i la natura. El silenci i la meditació ho deixarem per una altra ocasió.

Meditació

El programa que ofereixen té lloc de l’1 al 10 de cada mes i per registrar-se només cal ser allí  el dia abans i pagar 60$.

Des de la pí gina web del monestir Suan Mokkh, es pot descarregar un pdf sobre la meditació aplicada al dia a dia, i uns arxius d’í udio amb instruccions per a meditació i exercicis de respiració.

Submarinisme

L’illa de Koh Tao és una de les meques del submarinisme, per la  relació facilitats, qualitat dels fons marins i preus. Entre els més de 60 centres de submarinisme, destaca New Heaven Dive Shop, per la seva filosofia. Ofereixen tots els cursos de PADI, mantenen els grups reduí¯ts i realitzen moltes activitats i cursos sobre conservació marina. I ho complementen amb classes de ioga, salsa i projeccions de pel·lí­cules… un lloc ideal com una gran famí­lia, on tothom és encantador.

9 comments

 1. Oscar

  Nano! Molt maco lo de la meditació…. però… el que vas triar no estí  mal, no? jeje Ja sé que no él mateix però, 10 dies sense menjar també ho podrí s fer a La Llacuna! jeje

  una abraçada!

  í’scar

 2. Fui

  I wish you have done the 10 days course. You probably will find another side in you. Meditation focus on breathing will free your mind from all threads can make wonder by its own.

  For those who practise yoga and meditation, who should know abundance exist in the virtual of mind.

 3. conxa

  Tu pensa que quan arribis et tancarem una semana en el cuarto de les bicicletes.Amb aixo ja en tens prou.UN PETO

 4. Neus

  Ei xesco m’ha encantat, fer escoltant el que ens demana el cos, gran!!!!! i sembla que ho tenies clar, els fets parlen per si sols, well done! potser serí  més endavant, en unes altres circumstí ncies que el cos t’ho demana. per que ja no hi ha el safreig a cdm… un petoní s. N

 5. Mireia

  Segur que has pres la decisió correcta.
  I si has d’acabar meditant, ja ho farí s més tard o més d’hora.
  A Palautordera hi ha un centre de meditació Vipassana on fan retirs de 10 dies, més o menys en la lí­nia que comentes (silenci, meditar un munt d’hores, menjar poc, etc). Et deixo l’enllaç, per si quan tornes a casa et repenses això de la meditació ;)
  http://www.es.dhamma.org/index.php?id=1458&L=4

  Mireia
  http://www.elviatgedelsrodamons.blogspot.com
  http://www.lavoltaalmon.cat

 6. Pedro Alcacer

  Això del monestir la gent ho troba interessant pq hi ha la pinzellada exòtica del budisme. Els q hem hagut de patir els “ejercicios espirituales” i els “retiros” de les escoles de capellans sabem quin pa s’hi dona en aquests llocs.

  El Dalai Lama ha sabut vendre el budisme a Europa, no deixen de ser 4 consells espirituals q casen molt b amb l’egoisme i l’individualisme del capitalisme, una religió q s’adapta a les teves necessitats. No sé com però l’equivalent a un Papa catòlic, q exercia el poder de manera dictatorial al Tibet ha aconseguit passar per un demòcrata pacifista.

  El budisme és com totes les religions i als monestirs del sud-est asií tic hi ha molta divisió social. Com passava als monestirs catòlics fins fa dos dies. Les jerarquies provenen de les grans families que mantenen els monestirs i el q és pobre o horfe el tenen treballant com un esclau.

  Has fet bé de canviar el llit de ciment per unes vacances de les vacances!

 7. Joana

  Hola Xesco,
  Aprofita per voltar i estar al aire lliure tan com puguis.
  La meditació ja la farí s quan tinguis la meva edat.
  Salutacions i abraçades.

 8. francesc

  Moltes grí cies pels vostres comentaris. Després de tants dies fent submarinisme i estant amb l’Abel a Koh Tao estic molt convençut que en aquell moment vaig prendre la decisió correcta :)

 9. Laura

  A mi la meditacio em sembla un eina util per viure millor, pero entre l’austeritat i la tortura xina hi ha un terme mitj. A mi no em fan dormir a terra i esta sense llegir ni ecriure 10 dias si no estic a la presó

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.