New Delhi, Índia

Índia - New Delhi

Moltes vegades s’ha dit que el primer cop que arribes a l’Índia, només l’olor, humitat i primeres impressions al baixar de l’avió provoquen un xoc a qualsevol. I més o menys va ser així quan hi vaig venir fa 2 anys (vam conèixer el Rajhastan, Agra, Varanasi i Ladakh). I tornar-hi ara és una grata sensació i que m’ha permès conèixer molt de prop aquest país, la seva cultura i la seva gent.
Delhi, tot i no ser de les ciutats més grans de l’Índia, concentra gran part de les experiències que es poden viure al país, compartides amb un sempre tràfic caòtic i moltíssima gent per tot arreu, a qualsevol hora del dia… el país té quasi mil cent milions d’habitants.

Índia - Sungar Uttarakhand Índia - Sungar Uttarakhand Índia - New Delhi Índia - New Delhi

Hi ha ciutats més fàcils i d’altres més complicades, i Delhi déu n’hi do… tot cansa. Cal estar bastant atent. En tot moment estan passant mil coses alhora i només creuar els carrers ja és una aventura. Sembla que tot va molt de pressa i si vols parar un segon a pensar o recuperar l’alè, o bé t’atropella un auto rickshaw o et venen 3 persones a intentar vendre qualsevol cosa.
Però per altra banda, és fascinant anar mirant a un costat i un altre tot el què està passant en 100 metres quadrats… sempre amb molta gent per tot arreu. Una parada de llibres a terra, tots nous i a preus irrisoris. Un senyor torrant cacauets, un altre afaitant un client amb un mirall penjat a la farola i un tamboret portat de casa, un que arregla soles de sabata i un altre exprimeix llimones i en barreja el suc amb aigua tèrbola de ves a saber on, per vendre. Un altre pixa de cara a la paret, mentre un home prim i esquifit pedala per moure un home gros amb dues maletes, assegut darrera el seu rickshaw… I si, pràcticament tot són homes.

Índia - New Delhi Índia - New Delhi Índia - New Delhi Índia - New Delhi Índia - New Delhi Índia - New Delhi

L’Alok és el meu contacte aquí i a través d’ell he conegut una part diferent de la ciutat, un dels suburbis més pobres, i el dia a dia d’una família hindú. Arribar a casa d’aquests familiars ja és una odissea, però la manera com et reben no té preu. Creuen que un convidat és un déu, i totes les reverències i respectes que es fan a les persones grans, te les fan a tu. Cuinen els millors menjars, preparen dolços, te… El “problema” és que si has de visitar dues famílies, les dues et volen oferir el millor que tenen. I és clar, si després d’un dinar de traca i mocador, que dirien alguns, te’n toca un altre igual, n’hi ha per acabar com a mínim marejat… Però és el petit sacrifici que cal fer, no tant per quedar bé, sinó per ser agraït, de l’única manera que els pots agrair tot el que et donen i com et tracten, menjant tot el que et preparin. És una manera d’aproximar-se al seu estil de vida, conèixer tots els rituals i actes quotidians del dia a dia, els casaments arreglats entre famílies que encara es produeixen, el paper de les dones i un munt d’informació que donaria per escriure un llibre sencer.

I el renovat aeroport de Delhi, que després dels jocs de la Commonwealth, ha quedat impressionant!

Índia - New Delhi Índia - New Delhi

Índia - New Delhi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.