Brasil: Salvador da Bahia

Ja des de l’avió es veu una ciutat gran, una graaaan ciutat… casetes i casetes diminutes que van poblant tot el territori, resseguint a la perfecció aparent, la horografia del terreny i estenent-se fins on arriba la vista… o fins on comença el mar. I que algú que ha nascut aquí­, i té la teva edat et pugui venir a recollir a l’aeroport i explicar-te tot, tot, tot de la història i cultura de Salvador, Bahia i Brasil en general… no té preu!! En Marcus és el meu contacte aquí­, conegut a Barcelona quan va venir a fer el mí ster de gestió esportiva, juntament amb el Thiago.

Salvador (tradicionalment anomenada Sí£o Salvador da Bahia de Todos os Santos ) va ser fins l’any 1763 la capital de Brasil; on els Portuguesos van començar la seva colonització. Posteriorment va ser substituí¯da per Rio, i ja més recentment, i per motius estratègics i militars traslladada a Brasilia. Una ciutat costanera és més fí cil d’envair, i si d’un paí­s s’envaeix la capital… malament.
Estí  emmarcada a la ”Bahí­a de todos os Santos“  , la badia més gran de Brasil, sent la tercera ciutat més poblada del paí­s, amb 3,5 milions d’habitants actualment.

Salvador de Bahia Salvador de Bahia
Salvador de Bahia Salvador de Bahia
Salvador de Bahia Salvador de Bahia

Té un perfil de costa molt extens i la ciutat (a diferència de Rio que estí  enclavada entre muntanyes), l’extensió és impressionant i tot són grans distí ncies… Com a curiositat, aquí­ es considera l’ascensor de Lacerda com a transport públic, el més econòmic del món quan el van crear (0,05 cts. de Real). I parlant de transport públic… la ciutat estí  a punt del col·lapse circulatori… per la gran quantitat de barris nous que es creen a les afores i tothom utilitza el cotxe per desplaçar-se… diuen que els governants d’aquí­ i molta gent, consideren el transport públic com el transport dels pobres (tenir cotxe = + estatus), i això ha fet que no s’hi inverteixi i que el sistema no sigui prou eficient per moure tantes quantitats de persones.

I el barri històric del Pelourinho és on es concentren les cases d’estil tradicional i que han deixat de ser vivendes i ara la majoria són botigues, restaurants, bars… i en Marcus estava gratament sorprès de la seguretat qu ehi havia a la zona, amb més policia i tranquil·litat. Molt xulo!!

Salvador de Bahia Salvador de Bahia
Salvador de Bahia Salvador de Bahia
Salvador de Bahia Salvador de Bahia
Salvador de Bahia Salvador de Bahia
Salvador de Bahia Salvador de Bahia Salvador de Bahia

I una altra curiositat, és que tot i ser el primer lloc on van entrar els Portuguesos (Colonització portuguesa de Brasil), també va ser del primer lloc on van marxar, quan va començar el procés d’independència, i això va fer que sigui una de les regions amb població més negre de tot brasil, ja que es van mesclar menys amb europeus que en altres zones, i més amb els esclaus que hi havia. í‰s molt curiós com cada regió en funció dels orí­gens dels colonitzadors, tenen unes faccions o unes altres (pobles on són més rossos, etc.)

Composición étnica de Salvador (2000)[18]
Ascendencia Porcentaje
Mulatos
1.702.815
Europeos
580,325
Africanos
990,375
Amerindios
23.006
Asií¡ticos
9.128
Desconocido
23.267

Brasil també va viure sota dictadura militar durant bastants anys (prí cticament uns 20, fins al 1984).  I molt més de la història de Brasil a la Wikipèdia.

Per cert, es respira certa rivalitat entre Salvador i Rio… jejejeje qui va ser primer, Rio vol registrar com a propi la samba i la capoeira, quan tenen origens a l’Estat de Bahia… Però als bahianos els satisfí  que Rio mai podrí  dir que ha estat més anys capital del paí­s com ho va ser Salvador :)

I ho acompanyo amb aquesta cançó del gran poeta Bahiano, Castro Alves,  interpretat per Caetano Veloso: Navio Negreiro. Una historia del trí fic d’esclaus, que va ajudar a difondre la campanya per abolir aquesta prí ctica.

7 comments

 1. Laura

  ¿es posible morir d’un atac d’enveja? Aviat ho sabrem…

 2. francesc

  eeeh! esperem qu eno mori ningú, jejejeje que sinó haure de tornar corrents i és un “mal asunto”

  De moment imaginat que hi vens una setmana… i potser un dia es fa realitat!!

 3. Candy

  Hola Francesc, no te conozco, ni me conoces…, he llegado hasta este blog a través de Eólic, y a éste a través de Catakrac invisible…, en fí­n, gracias a una pequeí±a red de blogs.
  Llevo dí­as siguiendo tu viaje y hoy no me he podido resistir, escuchar a Caetano Veloso después de ver estas fotos tan coloristas y fantí¡sticas ha sido el revulsivo que me ha llevado a escribirte.
  ¡Gracias por compartir con todo el mundo tu viaje! ¡Es fantí¡stico! ¡Disfruta!
  Saludos desde Cantabria.

 4. francesc

  jejejeje lo que es sorprendente es que precisamente no nos conozcamos de nada y en cambio podamos intercambiar visiones :)

  Me alegro que te guste el blog!

  Saludos!!

 5. essaouira

  Oi, tudo bem?

  Yo tambien sigo tu blog…estuve en noviembre en Bahia y ya estoy soí±ando con mi próximo viaje a Brazil,en Bahia no te pierdas la Chiapada Diamantina y Itacaré, dos sitios mí¡gicos.

  Tomate una caipirihna por mi ;)

  Salutacions desde Barcelona.

 6. francesc

  Gracias Essaouira!! jejeje lo de la caipirinha estí¡ hecho ;)

  Salutacions!

 7. SHIRKA

  Impressionant, no tinc paraules! felicitats pel teu blog, pels teus comentaris del dia a dia, per les teves fotos i NO, aquí­ ningú morirí  d’enveja però déu-ni-do!!!! Ets un privilegiat!!! suposo que ho tens clar, com les aigí¼es on neden els peixos que ens ensenyes…
  Et seguim!, endavant!ai…Brasil, Brasil!!!!! Salut!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.