Bolívia, La Paz i Tiwanako

A la Paz em van rebre en Javier i la Ineke, uns amics de la família de fa 30 anys a la Colonia Piraí, i el seu fill Sergio que també hi va viure fins als 6 mesos. Tant ells com molts dels educadors que hi van treballar, van haver de deixar-ho a finals del 79 per la perillosa situació militar que vivia el país, després de la dimissió del militar Bánzer… i van acabar instal·lant-se a La Paz. Altra vegada, la càlida acollida i l’immillorable tracte rebut no ho puc descriure amb paraules… Tenen una casa increïble, en un barri molt tranquil i des de la terrassa cada dia podia veure el sol acomiadant-se de l’esplèndid Illimani (6462 m.), la majestuosa muntanya que decora la ciutat de La Paz.

Illimani i La Paz - Bolivia La Paz - Bolivia

Les ruïnes de Tiwanaku

Tiwanaku o Tiahuanaco és el recinte arqueològic més important de Bolívia i d’Amèrica del Sud. Coneguda com la “Ciutat del sol” o “Ciutat dels Déus”, es troba ubicada en un paratge desèrtic, a 3.844 m sobre el nivell del mar i a 72 km de La Paz, capital de Bolívia.

Tihuanaco Tihuanaco Tihuanaco Tihuanaco Tihuanaco Tihuanaco

Tiwanacu va ser una ciutat, possiblement capital, d’una civilització que va sorgir a la vall Pampa Koani, al sud-est del llac Titicaca, a l’actual Bolívia. S’estima que aquesta ciutat ja existia al segle V aC i va perdurar durant més de 1500 anys.
La civilització de Tiwanacu, va destacar pels seus extensos camps de cultiu. S’estima que la seva agricultura era capaç d’abastir la població actual de Bolívia. També eren bons guerrers i van arribar a conquistar totes les altres cultures del voltant del llac i gran part de l’altiplà. Van realitzar intercanvis comercials amb altres regions, arribant fins a les costes de Xile i les zones tropicals de la conca amazònica.

La civilització Tiwanacu va abandonar les seves ciutats i temples al segle XII. Existeixen teories de terratrèmols, atacs d’altres cultures i sequeres. És possible que Tiwanacu hagi estat víctima d’una d’aquestes desgràcies, però també és molt possible que la seva desaparició fos causada per una revolució interna.

Tihuanaco Tihuanaco Tihuanaco Tihuanaco

Restes més destacats:

* Acapana. Piràmide de 15 m d’alçada i 152 de costat
* Porta del Sol. Monument de pedra
* Kalasasaya. Centre cerimonial
* Monolit Bennett

Font: Wikipèdia

Tihuanaco

Segons els experts, tant sols han estat recuperades una mínima part de les restes i valoren que encara poden estar soterrades el 80% d’elles. I és bastant trist veure el poc cuidades que estan les ruïnes… si bé no tenen prou diners per a les excavacions i vam poder veure molta gent treballant en els seu manteniment, que recordaven als Lemmings traginant carretons i fent forats a terra, hi ha pràcticament nul·la informació de què és cada cosa i el pitjor és que pots trepitjar i passejar per tot arreu sense cap tipus de protecció; la gent s’asseia sobre una antiga portalada com si fos un banc, es feien fotos sobre qualsevol pedra… sense cap mena de consideració.

Tihuanaco
Tihuanaco Tihuanaco Tihuanaco Tihuanaco Tihuanaco

No ho havia dit fins ara però a Bolívia els preus són molt barats i cada dia trobo llocs on dinar costa 10 Bolivianos (poc més d’un euro); sota la frase “Hay Almuerzo” t’ofereixen una sopa de mote o maní de primer, i de segon pollastre o vedella amb arròs i patata i en algun casos fins i tot gelat de postres. Per tant, en general surt molt més econòmic menjar fora que a casa. I les empanadas salteñes bolivianes són de les que més m’agraden, per uns 2 Bs.

Sobretot, “vuelve pronto” :)

Tihuanaco

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.